Uspori da bi mogla ubrzati

by Dragica Marjanović
488 views

Uspori da bi mogla ubrzati

Uzeti pauzu za sebe je jedan od onih zadataka koje rijetko planiramo i rezerviramo u našim kalendarima. Ovo i ja također često zaboravljam, a znam da nisam jedina. Ali to je pak ključno kako bi mogle živjeti dobro i voditi svoje biznise. Jer ako mi nismo dobro i odmorno kako mislimo da će naš posao rasti i napredovati!

Taj zaborav je baziran na podsvjesnom uvjerenju da je „život utrka“ i da će „sutra“ biti bolje, a to „sutra“ će doći onda kad ostvarimo ono što smo si zacrtale. Npr. kad dobijemo nove klijente, zaradimo više, kupimo novi stan, nađemo idealnog partnera, odemo na to dugo priželjkivano putovanje…

Ali život nije utrka. Svatko od nas trči svoju stazu, svojim tempom, svojom brzinom, prema svom cilju. Nitko nije ispred, nitko nije iza, nema pobjednika niti gubitnika. Svatko trči sam za sebe, protiv sebe – ponekad samo za sebe, a često i za druge. Stoga je važno usporiti, zastati na trenutak i prije slijedećeg koraka svjesno i namjerno odlučiti kuda ideš, zašto si tamo krenula, koji način putovanja biraš te kako se želiš osjećati na tom putovanju.

Zamisli da je glavno mjerilo uspjeha tvog putovanja zadovoljstvo i ispunjenost putnika koji putuje.  A onda se zapitaj kako se taj putnik želi osjećati na tom putovanju? Kako razmišlja, u čemu uživa, što ga umara, što ga veseli, putuje li sam ili u društvu? Čega želi više, čega želi manje te s kojim resursima raspolaže i koji mu je cilj?

A sad zamisli da imaš supermoć i možeš odlučiti kako ćeš: 

  • Odnositi se prema tom putniku s puno ljubavi i suosjećanja.
  • Biti radoznala i pitati putnika što on želi u sl. tjednu/mjesecu ostvariti i doživjeti.
  • Isplanirati pauzu odnosno redovito uzeti vrijeme za odmor kako bi se putnik „napunio“ i mogao uživati u putovanju bez da „pregori“ i odustane.
  • Zahtjevne dijelove putovanja razlomiti na manje distance i planirati vrijeme za svaku distancu zasebno.
  • Isplanirati i napisati sve prepreke koje bi se mogle pojaviti na tom putovanju i unaprijed osmisliti strategiju kako se nositi s njima. Jer ne želiš da se tvoj putnik izgubi i potroši dragocjeno vrijeme i energiju na neplanirana iznenađenja.
  • Planirati unaprijed što i koliko putnik želi postići na dnevnoj/tjednoj bazi i držati se tog plana.
  • Ne požurivati putnika nego putovanje prilagoditi njemu i njegovim potrebama. 
  • Dopustiti mu da se predomisli i promijeni rutu puta ako on to tako želi i osjeća.
  • Nakon odrađenog pojedinog dijela putovanja redovito se zahvaliti putniku i ostatak vremena ga pusti da radi što mu spontano dođe ili da ne radi NIŠTA.

I da, taj putnik si Ti.

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More