granice u odnosima

Granice u odnosima – kako ih postaviti i zadržati?

by Dina Drozdek
481 views

Kada pričamo o odnosima svi nešto znamo i svi smo stručnjaci. No to obično vrijedi za tuđe odnose, a ne naše. Kod naših često nešto zapinje i ono što znamo o tuđim odnosima se ne može primijeniti na osobne odnose.

Je li vam to poznato?


Za zdrav i sretan odnos između partnera i prijatelja nužno je postaviti i održavati granice.

Granice nisu loše, upravo suprotno, one su potrebne i poželjne i korisno ih je povremeno revidirati.

Zašto granice?


Kako bi odnosi funkcionirali potrebno je da se utemelje na zdravim pretpostavkama – da ga obje strane žele, da su suglasni s pravilima u odnosu i da jednako sudjeluju u odnosu. Ukoliko neka od ovih stavki nije ispunjena on ne postoji ili nije onakav kakav bi trebao biti.

Granice u odnosima nam pomažu da ispunimo drugu od ovih stavaka o odnosima.


Ukoliko granica nema odnos je nejasan, nedefiniran, nitko ne zna što može očekivati od druge strane, ne zna se koje su posljedice, ne zna se koliko i kako davati i primati.


Da pokažem to na primjeru. Ako imate prijateljicu s kojom ste bliski i koju volite, no ne znate koje su vaše granice, ona će možda s vremenom tražiti neke stvari koje vama neće odgovarati. Npr. umorni ste od posla, faksa itd. no prijateljici se ide van. Vi ne znate i ne možete reći da ste umori i onda izađete. No u izlasku ste nervozni, ljuti i umorni, i to sve odražavate na njoj. Sutradan joj to zamjerate no i dalje ništa jasno ne izgovarate. Ona ne zna što se događa i pokušava saznati, možda i ne, ako joj niste važni. U konačnici odnos ne funkcionira jer se takvih ”sitnih” situacija nakupilo. Dolazi do prešućivanja s obje strane, zamjeranja, ljutnje i u konačnici odnos više nije kakav je bio na početku.


Što se tu zapravo trebalo dogoditi?

Već na početku ste trebali reći da ste umorni i da vam nikako ne odgovara taj izlazak i predložiti neku alternativu ili izlazak drugi dan. Ukoliko je prijateljici stalo do vas vrlo vjerojatno joj to neće biti problem.


Druga mogućnost je nakon izlaska reći zašto ste bili nezadovoljni, izgladiti odnos i potruditi se da do takve situacije drugi put ne dođe. Ponovno, ako je prijateljici stalo do vas, neće joj to biti problem.


Ovdje morate biti spremni na to da drugoj osobi te vaše granice neće odgovarati i da će ih pokušati zaobići, preskočiti, uništiti ili ignorirati. Takvima ionako nije mjesto u vašem životu i u redu je ako otpadnu. U ovoj i sličnim situacijama se ta druga strana može koristiti i emocionalnim ucjenama i reći da ju ne volite ili da bi to napravili da ju zbilja volite, da ona baš to sad želi i da ne želi ići sama itd.


Ukoliko slušate sebe i svoje potrebe, a u gornjem primjeru je to potreba za odmorom, postaviti ćete granicu koja će jasno dati do znanja da vi trebate odmor i da to ne znači da vam do te osobe nije stalo.


Kako onda postaviti granice?


Kako bi odnos dobro funkcionira važno je da pričate, pričate i pričate. Važno je izreći ono što želite, što vam je važno, kakve potrebe imate i kako se osjećate.


Naravno da je važno i kako to nešto kažete.
Ja – poruke su tu jako korisne i dobar su primjer kako postaviti osobne granice.


Granice se postavljaju na sljedeći način:


– Budite svjesni svojih potreba, misli, emocija i ponašanja i jasno ih definirajte.
– Komunicirajte putem ja- poruka.
– Pitajte, ne pretpostavljajte.
– Preuzmite odgovornost za svoje emocije, misli i ponašanje i to jasno pokažite.
– Ne očekujte da ćete nešto dobiti bez traženja.
– Poštujte tuđe potrebe, misli i emocije.
– Ne koristite generalizirane izjave, uvijek se referirajte na sebe (svi, netko, nitko itd.).
– Suzdržite se od interpretacija postupaka druge osobe. Za razumijevanje postupaka – pitajte.

Granice u odnosu je najbolje i najlakše postaviti na početku odnosa. Tada je on postavljen na zdravim temeljima i može dobro funkcionirati. Kasnije u odnosu ih je moguće postaviti ako su obje strane s time suglasne. Ako imate partnera koji vaše potrebe i granice koje želite naknadno postaviti neće ili ne želi poštivati nažalost odnos ne može nadalje dobro funkcionirati.

Ako se takav odnos prekine u redu, to je za vas dugoročno dobro i poželjno.

U svom životu ionako ne trebate osobe koje vas neće poštivati i voljeti.

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More