Mogu li introverti biti dobri komunikatori

by Marina Malenica
424 views

Zašto introverti vole manja druženja s maksimalno tri osobe?

*Ako krivo poistovjećujem svoje doživljaje s introvertiranošću molim fellow introverte na napišu svoja iskustva u komentarima

Iz vlastitog iskustva mogu potvrditi da gužve u kojima introvert treba aktivno sudjelovati nisu lagane. Često se moram zaustaviti usred razgovora kada počnem analizirati tuđe riječi i što sve one podrazumijevaju. U tom trenutku moje misli zasigurno svrstavaju pod overthinking, no vidim koristi u analizi djelića razgovora nakon što je on završio. 

Kada me hvatala anksioznost znala sam i unaprijed razmisliti koje bi se sve teme mogle javiti u razgovoru s nekom osobom. Ova praksa me naučila da i sama započnem razgovor što nisam ni očekivala. Cilj mi je bio samo zaustaviti se u oversheranju nakon kojeg se grizem.

Unatoč svojoj hard core introvertiranosti, odlučila sam upisati novinarstvo i detaljnije se suočiti sa neugodnjacima komunikacije offline.

Za sada ti ne mogu pametovati o rezultatima, ali mogu podijeliti što sam naučila o networkingu.

Poruke na društvenim mrežama i druge vrste online komunikacije introvertima su puno draže. Mi promišljamo o načinima prenošenja poruke i analizirmo što svaka varijanta može nekome poručiti.

Brojne life hacks online networkinga spoznala sam intuitivno, ali bilo je i grešaka na koje su me u pisanju za studentske novine upozorili urednici.

Osnove online networkinga

Ne piši o sebi na početku. Ukoliko ti treba usluga ili savjet dovoljno je ukratko opisati o čemu se radi, ne moraš se opravdavati ili pripremati kao na razgovoru za posao.

Ako trebaš nešto od osobe s kojom inače jako rijetko komuniciraš ili nekoga kome se prvi put obraćaš, nemoj cijeli zahtjev iznijeti u jednom dahu. Navedi najosnovnije informacije i pričekaj feedback.

Formula mailova tu se ne razlikuje puno od poruka na Instagramu i ostalim društvenim mrežama. Mail na početku ima oslovljavanje i na kraju potpis, ali u svim oblicima se bitno predstaviti, u najviše tri rečenice opisati na čemu trenutačno radimo i upitati jesu li nam voljni pomoći.

Naravno ako imaš samo jedan upit, postavi ga odmah. Nema smisla odugovlačiti komunikaciju i nekome oduzimati vrijeme ako nas zanima samo jedan podatak ili pojašnjenje.

Malo nagovaranja

Ponekad se dogodi da sugovornik odgovori da nema vremena i preusmjeri nas na nekog drugog. Nekoliko sugovornika mi je napisalo da se nada se da sam našla nekog drugog jer su oni trenutno u gužvi.

Zadnja je bila psihologinja kojoj sam zahvalila samo zato što se odazvala. Napomenula sam da me dvoje kolega izignoriralo te preformulirala upit. U pisanju djela „ako je to u redu, sutra ću Vam poslati pitanja“ zapitala sam se može li to shvatiti kao manipulaciju.

Shvatila sam da ako tako i protumači ne radi se o manipulaciji upravo zato što se radi o pisanom obliku. Mogla je pročitati poruku nekoliko puta i odlučiti kako reći ne.

Članak je trebao biti objavljen u studenome, no sada čeka na objavu u izdanju za ovaj mjesec. Bila sam voljna pričekati izjavu i isplatilo se jer sam još bolje ispričala priču koja je već bila jaka.

Idući puta urednici možda neće moći biti toliko strpljivi i ostat ću bez određene strane priče. To ne znači da neću zahvaliti osobi koja mi odgovori sa makar jednostavnim Ne. 

Klišej koji djeluje

Zadnji alat za uspješan online networking je- budi svoj/a. Prije par godina mi je bilo čudno kako se netko može osjećati kao da je zatrpan mailovima. 

Odgovaranje na 50 suhoparnih mailova dnevno povećava vjerojatnost da će nekoga obradovati tvoj kratak, iskren i ljubazan mail koji osim što pokazuje zašto želiš odgovor baš te osobe pokazuje i nagovještaj neke tvoje osobine.

Za mene su do sada to bile smotanost i proaktivnost. Nije mi jasno kako smotanost ispada simpatično i ne djelujem takva jer se trudim. Zato je ona super primjer zašto odabrati ljudskost umjesto ukočene formalnosti.

Uživo vs. online

Sastanci uživo pružaju puno opširnije informacije pa je bitno razvijati i te vještine. Osim njih, u današnjoj užurbanosti networking može biti dobar početak dijaloga ili čak cijeli odnos. Neka prijateljstva održavamo online bez da se ikada vidimo, a pruža nam i mogućnost produbljivanja postojećih odnosa s ljudima koje već poznajemo, a rijetko vidimo.

Većina upita koje sam do sada slala bila su odgovorena i svaki networking sugovornik poslužio mi je kao ohrabrenje da krenem izlascima na teren te postavljam pitanja uživo.

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More